Foto Klassieke Zuurkoolstamppot

De Klassieke zuurkoolstamppot

Met dit klassieke zuurkoolstamppot recept zet je een overheerlijke stamppot met zuurkool in de hoofdrol op tafel. Een zuurkoolstamppot zoals grootmoeder hem vroeger maakte. De Gelderse rookworst mag natuurlijk niet ontbreken! 

Bereidingstijd

10 Minutes 

Aantal personen

25 

Ingrediënten

  • 900 g kruimige aardappels
  • 500 g zuurkool
  • 125 g magere spekreepjes
  • 1 Unox Gelderse Rookworst
  • 200 ml halfvolle melk
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 g margarine
  • zout

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.

  2. Doe de aardappelen in een pan en vul de pan met koud water totdat het geheel bijna onderstaat. Breng de aardappelen aan de kook en laat ze in ± 20 minuten zachtjes gaar koken (je kunt erin prikken met een vork). Giet de aardappelen af en laat ze met de deksel schuin op de pan uitdampen.

  3. Stoof de zuurkool in een laagje water in ± 20 minuten gaar. Verhit intussen een koekenpan en bak de spekreepjes krokant. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Verwarm de Gelderse Rookworst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

  4. Breng in een steelpan de melk met de boter met het bouillonblokje op een laag vuur aan de kook. Roer af en toe door.

  5. Stamp de aardappelen tot een puree en voeg de zuurkool toe. Voeg beetje bij beetje het melkmengsel en de margarine toe en roer goed door totdat je een mooi geheel hebt. Doe de spekjes erbij en roer door. Serveer de klassieke zuurkoolstamppot met de in plakjes gesneden rookworst.